KènderKarnaval

De jeugdbeweging organiseert in de jaren zestig al carnavalsbijeenkomsten. Onschuldig en zeer enthousiast hossen er brede rijen tienermeisjes door de Kastanjelaan. Voor het donker gaan ze weer naar huis, maar het feit dat het plaatsvindt, toont de behoefte.

In Soos de Kruik wordt in de komende jaren verder vorm gegeven aan het vieren van carnaval. Nadat op 5 februari 1967 de eerste kènderoptocht heeft rondgetrokken, vormt het bestuur zich om tot het bestuur van Kèndercarnaval.

Los -maar ook weer een beetje vast- van ”het grote mensen carnaval” en de SOC organiseert deze dynamische commissie elk jaar een aparte kènderoptocht, verrassende peuter- en kleuterochtenden. Tijdens de samenkomst op een zondagmiddag in januari die wordt aangeduid met de mooie naam Prinstallatie wordt in Gastenbosch sinds 1988 de nieuwe prinsengroep officieel ”geprinstalleerd”. Sinds 2016 vind de Prinstallatie plaats in het voor Gastenbosch vervangende HelvoirThuis.

Carnaval in Keiespellersdurp begint pas echt als na de sleuteloverdracht en het onthullen van het carnavalssymbool ”de Koe” alle kinderen een ballon hebben opgelaten.

Het Kenderkarnaval munt uit in het op kleurrijke wijze verzamelen van geld.

  • De bekende gele enveloppe die inclusief sticker elk jaar wordt rondgebracht;
  • De verkoop van de blauw-rood-geel-zwarte carnavalsdas.
Terug naar boven